С пламък в очите и в словото актрисата и певица Антоанета Добрева-Нети поведе гостите на малък хотел, скътан в покрайнините на София, на разходка из българската история. Това стана възможно, благодарение на уникален проект, събрал хронологично образи и събития от 1300-годишното ни минало в красиви стенописи в общите площи на път за стаите. Изложбата започва с изображенията на българските владетели от славните времена след 681 г., преминава през Златния век, за да стигне до турското робство и след това до Възраждането.

Идеята за проекта е на собственичката на хотела – Моника Иванова, а реализацията е дело на художничката Емилия Димитрова, която в продължение на три месеца е живяла в хотела и е рисувала почти денонощно. Тя разказва, че в това време много чужденци – италианци, германци, чехи – са отсядали да нощуват в хотела и с интерес са следяли работата й. „Имаше един немскоговорящ клиент, всяка седмица идваше за по 2-3 дни и всеки път ме питаше както е това, което съм нарисувала, беше му изключително интересно“, разказва Емилия. „Макар да впечатлява чужденците, изложбата ще вълнува повече българите и особено тези, които работят и живеят в чужбина. 1 500 000 от тях се прибират за малко всяка година“, категоричен е доц. Йордан Йорданов, преподавател по маркетинг. „Собственичката на хотела дава шанс на своите гости да погледнат на бъдещето чрез преоткриване на миналото. В обекта има послание. Тя го е постигнала с нейната сетивност“, допълва още той. А колегата му, гл. ас. Светлана Станева изяви желание да води студентите си на практика в хотела. Програмата за откриването на изложбата беше на по-малко повдигаща духа от самата нея. Актьорът Валентин Балабанов влезе в образа на Хан Аспарух и, предвождан от тъпани, пристъпи към хората, за да им каже: „Гледате безучастно как нашата България се разпада пред очите ви! Безропотно мълчите! Пред неволите сте навели глава…. Спасението е във вашите ръце, във вашия разум, във вашите постъпки. Спасението ще дойде, когато вие самите повярвате в себе си и почувствате кои сте!“

Водещата Нети завърши програмата с изпълнение на „Я кажи ми, oблаче ле бяло“. А по време на коктейла след това за настроението се погрижиха Формация за народни танци „Астиденс“ с вокал Антонио Симеонов. Сред гостите, освен университетски преподаватели, имаше представители от Министерството на труда и социалната политика и бизнесмени. „Представете си, че българската история е душата на човек. Представете си как този човек, точно като историята, се ражда, израства и в младините му, в разцвета на силите му губи семейство, род, приятели и вяра не за ден, за два, за година, а за цели пет века. Така аз си обяснявам ниското ни национално самочувствие. И смятам, че от всеки един от нас зависи да си го върнем. Този проект, който ми костваше много усилия, е моят малък принос. Направен е не с комерсиална, а с идеална цел“, завърши собственичката на хотела Моника Иванова. Всеки, който иска да разгледа изложбата, може да посети Хотел Симона Комплекс в София на ул. „Околовръстен път“ 721.