Цар Калоян 1197 – 1207 г.

Осем български владетели ще посрещат гостите на хотелски комплекс „Симона“ от есента. Експозицията, наречена „Гости от миналото“ е майсторски изрисувана по стените на първия етаж на хотела, напомняйки за славното минало на родината.

Изобразени са 14 сюжета, представящи развитието на България от хан Кубрат, през Златния век, та чак до тъмните векове на Османско владичество и пробуждането на българите от Паисий Хилендарски. Картините са подредени в хронологичен ред. Богато изрисувани са и таваните, където насред синьото небе са изобразени още 4 сюжета от българската история. Едновремешна атмосфера придават и старите дървени прозорчета, създаващи усещането, че се намираме на Възрожденска чаршия.

Пръстенът на цар Калоян
Пръстенът на цар Калоян

 

Художничката Емилия Димитрова на места е използвала и интересна 3D техника, като чрез релефни изображения са показани Розетата от Плиска, Орелът на хан Аспарух, Пръстенът на цар Калоян и други.

Художник Емилия Димитрова
Художник Емилия Димитрова

За гостите на хотела е поставен и царствен трон, на който те могат да си направят снимка на фона на царете Борис I и Симеон.

Розовата долина, изобразена в експозицията “България на длан”, хотелски комплекс “Симона”

 

Вторият етаж на хотелски комплекс „Симона“ пък посреща с 6 основни и 5 допълнителни пейзажи от България – Розовата долина, Балчишката градина,

 Седемте рилски езера.

Преобразяването на коридорите на хотелския комплекс в истински шедьоври на изкуството e по идея на собственичката Моника Иванова:

„Идеята тръгна от факта, че София сама по себе си говори малко за прекрасната ни история, за величието на нацията ни , за твърде наситената ни история както с падения, така и с възходи… туристите виждат само прах ,мизерия и мръсотия… Това не е България! Винаги съм имала сентимент към род, родина , собствена принадлежност. И исках коридорите ..и въобще хотелът да е една препратка на туристите с малко усилия да научат нещо повече за тази страна , преди да си извадят погрешните изводи като се погнусят от мръсната й столица…
Всеки хотел се бори за някаква идентичност- аз избрах тази.“, споделя Моника Иванова.

Официалното откриване е насрочено за есента!