Скътан в покрайнините на София ХОТЕЛ Симона Комплекс е много повече от „място за настаняване“. Той разказва невероятни истории по стените на своите коридори – за славни владетели, размирни времена и показва прекрасни пейзажи от природни забележителности. Звучи невероятно, но е факт и е изключително преживяване за гостите!
Това е първият по рода си хотел, събрал българската история в красиви стенописи в общите си площи на път за стаите. Те са разработени в две композиции: на първия етаж – „Гости от миналото“, а на втория етаж – „България на длан“.
При „Гости от миналото“ художничката Емилия Димитрова разгръща хронологично подредени образи, проследяващи историята ни от времената преди робството и времената на самото робство. В тази композиция тези два „свята“ са свързани в едно цяло. Този проект е надминал себе си! Толкова силно въздействат изображенията на българските владетели от славните времена след 681 г., че докато правиш стъпка по стъпка напред през коридора, се пренасяш в един много различен свят – на величествени владетели, обсипани в злато и цветни, червени мантии. Казваш си „Ехаааа! Нима е възможно?!?“ Правиш още няколко стъпки и преминаваш през „Портала на страданието“ – това е втората част от същия коридор, която е отделена със стъклена врата и след нея са разиграни сцени от турското робство. Те са предимно в тъмни нюанси, излъчват тъга. Гледаш ги и се насълзяваш. Питаш се: „Как е възможно? Как сме се съхранили 500 години? Ние сме изключително силен народ, за да оцелеем след всичко това!“ И в един момент коридорът свършва. Връщайки се назад, е невъзможно да не оцениш хотела като завладяващ.
И той е такъв, защото разгръща пред наблюдателя един цялостен и бърз поглед към българската история, която обикновено се сервира „на парче“, историята на един народ! Впечатляват не само майсторски изрисуваните стени, но и смисълът, който дава цялата композиция! Образи, в които потъваш, образи, които проникват дълбоко в душата, в изстрадалата българска душа. Ако туристът иска да посети едно невероятно място, трябва да отиде там. Това е повече от хотел!